Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

Στατιστική έρευνα για τους έφηβους από τους μαθητές των τμημάτων Β1 και Β5

ΡαβδόγραμμαΟι μαθητές των τμημάτων Β1 και Β5 του σχολείου μας, σε συνεργασία με τον καθηγητή μαθηματικών κ. Μάριο Χ. Κιοστεράκη, είχαν την ιδέα να κάνουν μία στατιστική έρευνα για τους έφηβους.

 

Η παραπάνω έρευνα πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Γυμνασίου Ν. Αλικαρνασσού, από 23/3/2015 έως 3/4/2015 σε ένα τυχαίο δείγμα 40 μαθητών του σχολείου, με στόχο οι μαθητές της Β΄ τάξης να πάρουν μία γεύση από το κεφάλαιο της στατιστικής, να μπουν στη θέση του ερευνητή στατιστικού. Επίσης να τους δοθεί η ευκαιρία να αντιμετωπίσουν ένα μαθηματικό πρόβλημα στην πράξη και όχι όπως γίνεται συνήθως, μόνο θεωρητικά.


Η συνολική εργασία των μαθητών αποτελείται από 60 σελίδες Α4 και περιέχει τα ερωτήματα με τις αντίστοιχες κατανομές, ραβδογράμματα, κυκλικά διαγράμματα κ.λ.π.

 

Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα, σε αρχείο PDF πέντε σελίδων, κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://drive.google.com/file/d/0BzTfE4sTWCSrUTl5VmtvQWlhZmc/view?usp=sharing


Ο ρόλος του καθηγητή μαθηματικών σε όλη τη διάρκεια της εργασίας ήταν συμβουλευτικός, για καθεμιά από της ομάδες που πραγματοποίησαν την έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρχαν ώρες παράδοσης του αντίστοιχου κεφαλαίου της Στατιστικής αλλά μόνο παραγωγική συζήτηση με κάθε ομάδα για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.

 


Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους μαθητές των τμημάτων Β1 και Β5, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με όρεξη σε αυτή την ιδέα και πραγματοποίησαν αυτή την αξιόλογη έρευνα για το σχολείο τους και για τους έφηβους της περιοχής, γενικότερα.

 

Ν. Αλικαρνασσός 29/4/2015
Μάριος Κιοστεράκης
- μαθηματικός -

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Καλό θα είναι να δούμε το αποτέλεσμα της έρευνας ως αποτέλεσμα μιας μαθησιακής εργασίας και όχι ως αποτέλεσμα μιας καθαρά στατιστικής και επιστημονικής έρευνας.

Το Blog των μαθητών μας...

blog 2018

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος