Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

Υγεία - Ψυχολογία

Φυματίωση

fimatiosiΗ Φυματίωση, είναι μια κοινή και σε πολλές περιπτώσεις, θανατηφόρα, μολυσματική νόσος. Η νόσος αυτή προκαλείται από διάφορα στελέχη μυκοβακτηρίων, συνήθως το μυκοβακτήριο της φυματίωσης. Η φυματίωση προσβάλει συνήθως τον πνεύμονα, αλλά μπορεί να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματος. Η φυματίωση μεταδίδεται, όταν οι άνθρωποι που νοσούν από φυματίωση βήχουν, φταρνίζονται ή μεταδίδουν το σάλιο τους, μέσω του αέρα. Οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ασυμπτωματικές και λανθάνουσες. Όμως, περίπου μία στις δέκα λοιμώξεις σε λανθάνουσα μορφή, εξελίσσεται, τελικά, σε ενεργό νόσο. Εφόσον η φυματίωση δεν αντιμετωπιστεί, αποβαίνει μοιραία για πάνω από το 50% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί.

Τα κλασικά συμπτώματα ενεργού λοίμωξης από φυματίωση είναι ο χρόνιος βήχας με ίχνη αίματος στα πτύελα, ο πυρετός, η νυχτερινή εφίδρωση και η απώλεια βάρους. (Η φυματίωση (ΤΒ) ονομάστηκε στο παρελθόν «σαράκι», λόγω της απώλειας βάρους που υφίσταντο οι πάσχοντες). Η μόλυνση άλλων οργάνων προκαλεί ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων.

Τα οφέλη στην υγεία μας από την Μεσογειακή Διατροφή

Ta ofeli stin ugeia mas apo ti mesogeiaki diatrofiΤα οφέλη από την εφαρμογή του προτύπου της Μεσογειακής Διατροφής είναι πολλαπλά και έχουν επιβεβαιωθεί και από πολλές άλλες μελέτες. Συγκεκριμένα:

1. Επιβράδυνση του γήρατος και προαγωγή της μακροβιότητας (μέσω της μείωσης της θνησιμότητας από όλα γενικά τα αίτια, αλλά ειδικότερα από στεφανιαία νόσο και κάποιες μορφές καρκίνου)
2. Μείωση της συχνότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου
3. Μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, της ολικής και της LDL («κακής») χοληστερόλης και διατήρηση των επιπέδων της HDL («καλής») χοληστερόλης στο αίμα
4. Μείωση της συχνότητας εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2
5. Μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης
6. Μείωση της εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων
7. Μείωση της συχνότητας εμφάνισης των νόσων Parkinson και Alzheimer, καθώς και μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο Alzheimer
Είναι κατανοητό λοιπόν ότι το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής είναι το πλέον ιδανικό για την διατήρηση της καλής υγείας και της μακροζωίας. Σε συνδυασμό μάλιστα με την καθημερινή ήπια σωματική άσκηση, δεν μας βοηθά μόνο να είμαστε υγιείς, αλλά και να διατηρούμε φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Κάπνισμα

kapnismaΤο κάπνισμα είναι κακός σύμβουλος του ανθρώπου, γιατί επιβαρύνει την υγεία του και προκαλεί πολλές αρρώστιες.Ο καπνιστής ξοδεύει πολλά χρήματα για να αγοράσει τσιγάρα και μειώνει την απόδοσή του στο σχολείο ή στην εργασία του.Επίσης, οι παθητικοί καπνιστές που εισπνέουν τον καπνό των άλλων επιβαρύνουν την υγεία τους και μπορεί να αρρωστήσουν.Ακόμη και οι έφηβοι οδηγούνται στο κάπνισμα λόγω οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων ή επειδή θέλουν να μοιάσουν σε κάποιον μεγαλύτερό τους.Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με την ενημέρωση των νέων από μικρή ηλικιά, τόσο από την οικογένεια όσο και από το σχολείο,την κοινότητα και τους ειδικούς!!!

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος