Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

Χριστούγεννα

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

xristougenna sti norvigiaΓια τους Νορβηγούς, όπως και για τους περισσότερους βορειοευρωπαίους, τα Χριστούγεννα είναι μια πολύ αγαπημένη γιορτή και όπως είναι φυσικό έχουν αναπτύξει τα δικά τους έθιμα, τον δικό τους τρόπο για να τ' απολαύσουν με τις οικογένειές τους. Άλλωστε, στη σκανδιναβική χώρα χιονίζει με το τουλούμι αυτήν την εποχή, ώστε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσαν και εκ των πραγμάτων ακόμη τα Χριστούγεννα να μην έχουν έντονο οικογενειακό χαρακτήρα. Και στη Νορβηγία τα παιδιά γυρνούν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τα κάλαντα, όμως με μία σημαντική διαφορά: Είναι ντυμένα με αποκριάτικες στολές ή με στολές που εμείς τις φοράμε μόνο την περίοδο του Καρναβαλιού. Μάλιστα, ντύνονται και πολλοί ενήλικες, οι οποίοι προτιμούν τις στολές κατσίκας, μιας και το παρεξηγημένο αυτό τετράποδο θεωρείται ένα από τα σύμβολα των Χριστουγέννων.Το παιδικό τραγουδάκι "γύρω γύρω όλοι, στη μέση ο Μανώλης" θα μπορούσε να παραφραστεί από τους Νορβηγούς σε "γύρω γύρω όλοι στη μέση το χριστουγεννιάτικο δέντρο", μιας και μικροί-μεγάλοι συνηθίζουν να πιάνονται από το χεράκι και να χορεύουν γύρω από το σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων ακούγοντας νορβηγικά - όχι απαραίτητα παραδοσιακά - χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Ένα τέτοιο τραγούδι είναι π.χ. και το "Musevisa". Τα παιδιά παίρνουν τα δώρα τους το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, λίγο πριν πέσουν για ύπνο, από τον Julnisse, που δεν είναι άλλος από τον "πατέρα των Χριστουγέννων"Αντί για το φλουρί στη βασιλόπιτα, οι Νορβηγοί ψάχνουν να βρουν το αμύγδαλο στον παραδοσιακό, χριστουγεννιάτικο χυλό. Τι κερδίζει ο τυχερός; Ένα... ζαχαρωτό γουρουνάκι σαν αυτά.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΔΕΝΤΡΟΥ

symbolismoi dentrouΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ

Αρχικά, το έλατο που είναι και το παραδοσιακό δέντρο που στολίζουμε, έχει μια ιδιότητα: δεν μαραίνονται τα φύλλα του και δεν πέφτουν ποτέ. Ακόμα και στο βαθύ χειμώνα, είναι καταπράσινο και "ζωντανό".
Αυτό δεν είναι τυχαίο και συμβολίζει την αιώνια ζωή του Χριστού.
Τώρα, αν παρατηρήσετε το σχήμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου -του έλατου- είναι τριγωνικό. Αυτό που συμβολίζεται με αυτόν τον τρόπο είναι η Αγία Τριάδα.
Πολλές φορές βάζουμε χιόνι επάνω στο έλατο και γενικά στη φάτνη. Εδώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποιος χριστιανικός συμβολισμός, παρά μόνο ότι είναι βαθύς χειμώνας κατά το χαρμόσυνο αυτό γεγονός.

ΤΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ

Τα στολίδια επάνω στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο συμβολίζουν κι αυτά διάφορα σχετικά με τη γέννηση του Χριστού. Βάζουμε λαμπάκια (και παλιά που δεν υπήρχε ηλεκτρισμός βάζανε κεριά) για να συμβολίσουμε ότι ο Χριστός είναι το Φως της ζωής.
Αντίστοιχα, στην κορυφή του βάζουμε ένα αστέρι που συμβολίζει το φωτεινό άστρο της ανατολής που προδίδει τη γέννησή Του και οδήγησε τους τρεις μάγους στη φάτνη.
Επίσης, αντί για άστρο βάζουμε έναν άγγελο, που συμβολίζει τον άγγελο Κυρίου που ανακοίνωσε στον Ιωσήφ και την Παρθένο Μαρία τη γέννησή Του.
Οι χριστουγεννιάτικες μπάλες που παραδοσιακά είναι κόκκινες, συμβολίζουν τη θυσία του Σωτήρα για όλους εμάς (το κόκκινο συμβολίζει το αίμα στην ουσία).
Οι γιρλάντες που βάζουμε μερικές φορές, συμβολίζουν κάτι χαρμόσυνο και χαρούμενο που δεν είναι άλλο από τη γέννηση του Χριστού.
Τα ζαχαρωτά (σε σχήμα μαγκούρας) συμβολίζουν τη μαγκούρα του βοσκού που χρησίμευε στο να φέρει τα πρόβατα στο σωστό δρόμο. Αυτό τα Χριστούγεννα στην ουσία συμβολίζει τον Σωτήρα που ήθελε να φέρει τον κόσμο στο σωστό δρόμο.

Τα Χριστούγεννα

xristougenna1Τα Χριστούγεννα (σύνθετη λέξη της δημοτικής Χριστός + γέννα) δηλώνουν την ετήσια χριστιανική εορτή της γέννησης του Χριστού και κατ' επέκταση το σύνολο των εορτών από της Γεννήσεως μέχρι των Θεοφανίων ("Γιορτές των Χριστουγέννων"). Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου.Το χρονικό διάστημα που περικλείει τις γιορτές των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων, ονομάζεται στη λαογραφία και Δωδεκαήμερο. Η παράδοση θεωρεί ότι η αρχαιότερη ομιλία για τη γιορτή των Χριστουγέννων εκφωνήθηκε από τον Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το έτος 376 μΧ. Άλλες ιστορικές πηγές επισημαίνουν πως ο εορτασμός των Χριστουγέννων άρχισε να τηρείται στη Ρώμη γύρω στο 335,αν και κάποιοι ερευνητές βασιζόμενοι σε αρχαίους ύμνους με χριστουγεννιάτικη θεματολογία θεωρούν ότι τα πρώτα βήματα που οδήγησαν στον εορτασμό αυτό έγιναν μέσα στον 3ο αιώνα.Επί Πάπα Ιουλίου Α' (337-352) τα Χριστούγεννα σταμάτησαν να γιορτάζονται μαζί με τα Θεοφάνεια και θεσπίσθηκε ως επέτειος η 25 Δεκεμβρίου κατόπιν έρευνας των αρχείων της Ρώμης, όπως πιστεύεται, επί της απογραφής που έγινε επί αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου, σε συνδυασμό με υπολογισμό ρήσης του Ευαγγελίου (το οποίο και συνέτεινε) του Προδρόμου λεχθείσα περί τον Χριστόν:"Εκείνος δει αυξάνειν, εμέ δε ελατούσθαι" (Ιωάνν. γ'30). Με βάση αυτή την υποθετική πηγή, η Γέννηση του Χριστού ορίσθηκε κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο όπου και αρχίζει η αύξηση των ημερών.

Περισσότερα...

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος