Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Paradosiaka paixnidiaΠριν πολλά χρόνια που δεν υπήρχαν ηλεκτρονικά παιχνίδια μαζευόντουσαν τα παιδιά της κάθε γειτονιάς και προσπαθούσαν να ασχοληθούν με παιχνίδια τα οποία τα έφτιαχναν μόνα τους.
Μερικά από αυτά τα παιχνίδια είναι:
• Πεντόβολα: Μαζεύουμε 5 πέτρες και έτσι ξεκινάει το παιχνίδι. Παίρνουμε μία από τις 5 και την πετάμε στον αέρα προσπαθώντας με γρήγορη κίνηση να πιάσουμε άλλη μία, όσο η άλλη θα είναι στον αέρα. Στη συνέχεια πετάμε πάλι μία πέτρα προσπαθώντας να πιάσουμε 2 πέτρες. Ο νικητής είναι αυτός που θα καταφέρει να πάρει τις περισσότερες πέτρες.
• Τριότα: Σχεδιάζουμε πάνω σε μία πέτρα και παίζουμε σαν τη σημερινή τρίλιζα.
• Κρυφτοτενεκές: Παίζεται σαν το κρυφτό. Στην θέση του παιδιού που φυλάει, ένα παιδί κλωτσά έναν τενεκέ δυνατά και στη συνέχεια τρέχει να τον πιάσει. Μέχρι να γίνει αυτό οι υπόλοιποι κρύβονται και μετά ψάχνει να τους βρει.
• Μπίλιες: Είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί ευστοχία, η οποία επιβραβευόταν κερδίζοντας τις μπίλιες του αντιπάλου.
Κάθε παραδοσιακό παιχνίδι εκφράζει την εποχή και την κοινωνία που δημιουργήθηκε, τις κοινωνικές σχέσεις, την οικονομική και πολιτιστική κατάσταση . Πολλά παραδοσιακά παιχνίδια παραλλάσσονται, ξεπερνούν τα σύνορα των κρατών και εμφανίζονται σε διάφορους λαούς.

 

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος