Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Kathara deuteraΗ ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, γιορτάζεται έντονα σε όλη την Ελλάδα, με διάφορα έθιμα και έτσι αποτελεί επίσημη αργία. Είναι πανελλαδικά συνηθισμένο να τρώγεται λαγάνα, το οποίο είναι ένα άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται αποκλειστικά εκείνη τη μέρα, ταραμάς, χαλβάς, θαλασσινά, λαχανικά, ελιές και φασολάδα χωρίς λάδι. Κύρια έθιμα σε όλη την Ελλάδα είναι το πέταγμα του χαρταετού, αλλά και το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν από την Μικρά Ασία οι πρόσφυγες.
ΟΝΟΜΑΣΙΑ
Η Καθαρά Δευτέρα πήρε το όνομά της από τη συνήθεια των νοικοκυρών να καθαρίζουν την ημέρα εκείνη τα μαγειρικά τους σκεύη από τα κρεατικά μαγειρέματα της Απoκριάς. Για αυτόν τον λόγο, το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι πλημμυρισμένο από νηστίσιμα εδέσματα όπως όσπρια, θαλασσινοί μεζέδες και λαγάνα. Η πρωταγωνιστική λιχουδιά είναι ο διαχρονικός χαλβάς.
ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ
Το πέταγμα του χαρταετού συμβολίζει την πνευματική ανάταση του ανθρώπου και αποτελεί παραδοσιακό έθιμο της Καθαράς Δευτέρας. Για εκείνον το λόγο ,κάθε χρόνο τέτοια μέρα ο ελληνικός ουρανός γεμίζει με πολύχρωμους χαρταετούς.
ΤΟ ΓΑΙΤΑΝΑΚΙ
Η λέξη «γαϊτανάκι» είναι υποκοριστικό της μεσαιωνικής λέξης «γαϊτάνιν», το οποίο σημαίνει μεταξωτό κορδόνι, λωρίδα, ταινία. Προέρχεται από τα ελληνιστικά χρόνια, μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από την ελληνιστική λέξη γαϊτάνη. Χρειάζονται δεκατρία άτομα για να στήσουν τον ιδιότυπο χορό. Ο ένας κρατά έναν μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν δώδεκα μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα.

ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ Γ6

 

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος