Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

Πολιτιστικά θέματα

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Kathara deuteraΗ ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, γιορτάζεται έντονα σε όλη την Ελλάδα, με διάφορα έθιμα και έτσι αποτελεί επίσημη αργία. Είναι πανελλαδικά συνηθισμένο να τρώγεται λαγάνα, το οποίο είναι ένα άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται αποκλειστικά εκείνη τη μέρα, ταραμάς, χαλβάς, θαλασσινά, λαχανικά, ελιές και φασολάδα χωρίς λάδι. Κύρια έθιμα σε όλη την Ελλάδα είναι το πέταγμα του χαρταετού, αλλά και το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν από την Μικρά Ασία οι πρόσφυγες.
ΟΝΟΜΑΣΙΑ
Η Καθαρά Δευτέρα πήρε το όνομά της από τη συνήθεια των νοικοκυρών να καθαρίζουν την ημέρα εκείνη τα μαγειρικά τους σκεύη από τα κρεατικά μαγειρέματα της Απoκριάς. Για αυτόν τον λόγο, το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι πλημμυρισμένο από νηστίσιμα εδέσματα όπως όσπρια, θαλασσινοί μεζέδες και λαγάνα. Η πρωταγωνιστική λιχουδιά είναι ο διαχρονικός χαλβάς.
ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ
Το πέταγμα του χαρταετού συμβολίζει την πνευματική ανάταση του ανθρώπου και αποτελεί παραδοσιακό έθιμο της Καθαράς Δευτέρας. Για εκείνον το λόγο ,κάθε χρόνο τέτοια μέρα ο ελληνικός ουρανός γεμίζει με πολύχρωμους χαρταετούς.
ΤΟ ΓΑΙΤΑΝΑΚΙ
Η λέξη «γαϊτανάκι» είναι υποκοριστικό της μεσαιωνικής λέξης «γαϊτάνιν», το οποίο σημαίνει μεταξωτό κορδόνι, λωρίδα, ταινία. Προέρχεται από τα ελληνιστικά χρόνια, μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από την ελληνιστική λέξη γαϊτάνη. Χρειάζονται δεκατρία άτομα για να στήσουν τον ιδιότυπο χορό. Ο ένας κρατά έναν μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν δώδεκα μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα.

ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ Γ6

 

ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

To karnavali tis VenetiasΤο Καρναβάλι της Βενετίας είναι ένα φεστιβάλ, που διεξάγεται στη Βενετία της Ιταλίας ετησίως. Το καρναβάλι τελειώνει με την έναρξη της χριστιανικής Σαρακοστής. Το φεστιβάλ είναι παγκοσμίως φημισμένο για τις περίτεχνες μάσκες του. Ένα φεστιβάλ με πλούσια χρώματα , γοητευτικά κοστούμια με πολύτιμους λίθους και φανταστικές μεταμφιέσεις. Η γιορτή σηματοδοτεί ένα τέλος, καθώς ακολουθεί η χριστιανική παράδοση της Σαρακοστής, μια περίοδος νηστείας πριν από το Πάσχα. Κάθε μάσκα συμβολίζει την ισορροπία μεταξύ της ένωσης του χώρου και του χρόνου. Η ιστορία αναφέρει ότι το καρναβάλι της Βενετίας ξεκίνησε μετά από μια νίκη της ΄΄Γαληνοτάτης Δημοκρατίας΄΄, το οποίο ήταν το προηγούμενο όνομα της Βενετίας. Μετά τη νίκη αυτή ακολούθησε ξέφρενος χορός και εκδηλώσεις στην πλατεία San Marco. Το καρναβάλι της Βενετίας καθιερώθηκε ως επίσημος θεσμός κατά την περίοδο της αναγέννησης και γιορταζόταν με μεγαλοπρέπεια και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη γρήγορη διάδοσή του. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του καρναβαλιού είναι οι γνωστές Βενετσιάνικες μάσκες, οι οποίες χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους της Βενετίας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ Γ6

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος