Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

ΓΙΑΤΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΛΑΓΟΥΔΑΚΙ;

pasxalino lagoudaki

Το λαγουδάκι του Πάσχα, ευτυχώς, δεν τρώγεται. Είναι ένα φανταστικό λαγουδάκι (ή κουνέλι), μέρος ενός ξένου εθίμου, που φέρνει δώρα πασχαλινά αυγά. Η παράδοση μετράει πάρα πολλά χρόνια στη Γερμανία, απ’ όπου εξαπλώθηκε στη Βόρεια Ευρώπη και την Αμερική.

Σύμφωνα με αυτή την παράδοση, το λαγουδάκι φέρνει πολύχρωμα αυγά μέσα σε καλάθι στα καλά παιδιά. Για τα άτακτα το σκέφτεται! Είναι με άλλα λόγια ένας πασχαλιάτικος Αϊ-Βασίλης!

Την παραμονή του Πάσχα τα παιδιά κατασκευάζουν φωλιές από άχυρο, φύλλα ή χορτάρια και οι γονείς τις κρύβουν στο σπίτι ή στον κήπο, ώστε το πασχαλινό λαγουδάκι να... γεννήσει εκεί μέσα πολύχρωμα αυγά. Και ανήμερα το Πάσχα τα παιδιά ξεκινούν ένα παιχνίδι θησαυρού, για να τις ανακαλύψουν.


Γιατί, όμως, οι λαγοί και τα κουνέλια συνδέθηκαν με τα πασχαλινά αυγά, αφού ως θηλαστικά γεννάνε μωρά;

Είναι επειδή αναπαράγονται σε μεγάλη αφθονία, ώστε συμβολίζουν τη γονιμότητα, που κορυφώνεται την άνοιξη, τότε που πέφτει και το Πάσχα. Το έθιμο αυτό δεν έφτασε ποτέ σε εμάς. Έφτασαν, όμως, τα λαγουδάκια! Έτσι, καθώς πλησιάζει η Λαμπρή, βλέπουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των ζαχαροπλαστείων λογής-λογής λαγουδάκια, μικρά, μεγάλα ή μεγαλύτερα, από λευκή ή μαύρη σοκολάτα, να περιμένουν δίπλα στα τσουρέκια και τα κόκκινα αυγά κάποιον να τα αγοράσει.

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος