Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

Παλιά παραδοσιακά παιχνίδια.

Palia paradosiaka paixnidiaΤα παλαιότερα χρόνια τα παιδιά έπαιζαν πολλά παιχνίδια. Μερικά από αυτά τα παιχνίδια έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, ενώ ακόμα κάποια από αυτά εξακολουθούν να παίζονται. Μερικά από αυτά τα παιχνίδια είναι:
1.
ΤΥΦΛΟΜΥΓΑ
Το παιχνίδι παίζονταν με 3 ή περισσότερους παίχτες. Ένας παίχτης δένει τα μάτια του με ένα μαντήλι και προσπαθεί να πιάσει κάποιον από τους άλλους παίχτες. Όταν τον πιάσει πρέπει να βρει το όνομα του, τότε εκείνος ο παίχτης χάνει και φοράει το μαντήλι.
2.
ΑΛΑΤΙ ΨΙΛΟ, ΑΛΑΤΙ ΧΟΝΤΡΟ
Τα παιδιά συγκεντρώνονται σε έναν κύκλο με τα χέρια τους πίσω από την πλάτη τους. Ένα άλλο παιδί κρατάει ένα μαντήλι και περπατάει γύρω από τον κύκλο τραγουδώντας << αλάτι χοντρό, αλάτι ψιλό έχασα την μάνα μου και ψάχνω να την βρω>>. Το παιδί όποια στιγμή θελήσει μπορεί να αφήσει το μαντήλι στο χέρι κάποιου άλλου παιδιού. Τότε εκείνο σηκώνεται και αρχίζει να τον κυνηγάει. Το παιδί πρέπει να κάνει τον κύκλο και να κάτσει στην θέση εκείνου που είχε σηκωθεί. Αν προλάβει να κάτσει τότε το άλλο παιδί ακολουθεί την ίδια διαδικασία. Αν το πιάσει το παιδί ξανακάνει την ίδια διαδικασία.


3.
Πετάει, πετάει
Το πετάει, πετάει είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί γρηγοράδα. Όλοι οι παίχτες ακουμπούν το δάχτυλο τους σε ένα σημείο στο πάτωμα. Ένας άλλος παίχτης παίρνει τον ρόλο της <μάνας>. Η <μάνα> λοιπόν ξεκινάει λέγοντας <πετάει, πετάει π.χ. το περιστέρι> αν το ζώο που θα πει πετάει όλοι πρέπει να σηκώσουν τα δάχτυλα τους. Αν το ζώο δεν πετάει οι παίχτες δεν πρέπει να σηκώσουν τα δάχτυλα τους. Αν κάποιος το σηκώσει χάνει.
4.
ΚΡΥΦΤΟ
Έπειτα από κλήρο ένας παίχτης αναγκάζεται να φυλάει( δηλαδή να μετράει μέχρι έναν συγκεκριμένο αριθμό). Κατά την διάρκεια αυτή όλοι οι υπόλοιποι παίχτες πρέπει να κρυφτούν. Όταν ο παίχτης που φυλάει τελειώσει πρέπει να αρχίσει να ψάχνει τους υπόλοιπους. Όποιον βρίσκει φυλάει αυτός.
5.
ΞΥΛΟΠΟΔΑΡΑ
Ήταν κάποια ξύλα τα οποία έμπαιναν στα πόδια και πρόσθεταν ύψος.
6.
ΤΣΟΥΒΑΛΟΔΡΟΜΙΕΣ
Ήταν ένας αγώνας δρόμου με την μόνη διαφορά ότι οι παίχτες έπρεπε να ήταν μέσα σε τσουβάλια. Ο στόχος του παιχνιδιού ήταν ποιος θα φτάσει πρώτος στο τέρμα.
7.
ΧΑΛΑΣΜΕΝΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Το παιχνίδι αυτό παίζεται με 2 και περισσότερα άτομα. Ο πρώτος παίχτης λέει μια δύσκολη λέξη στον διπλανό του. Μετά αυτός την λέει και στο άλλο παιδί κ.τ.λ. Το τελευταίο παιδί λέει δυνατά την λέξη. Αν την πει σωστά τότε το πρώτο παιδί παίρνει έναν πόντο.

 

 

 

 

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος