Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

21 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

• Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού21martiou pagkosmies meres
• Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας
• Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
• Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου
• Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down
• Διεθνής Ημέρα της Γης
• Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου
• Παγκόσμια Ημέρα Οικιακής Οικονομίας
• Παγκόσμια Ημέρα Μονογονεϊκών Οικογενειών

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ:
Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός ωστόσο, έχουν πάρει νέο πρόσωπο στις μέρες μας. Δεν εκφράζονται πια ανοικτά με μια απαξίωση για το διαφορετικό, αλλά αντίθετα οι ρατσιστές σήμερα δηλώνουν υπερασπιστές της διαφορετικότητας. Στο όνομα όμως αυτής της διαφορετικότητας ζητάνε να πάψει η μετανάστευση για να προστατεύσει ο καθένας λαός την κουλτούρα του, την καθαρότητά του!

ΔΑΣΟΠΟΝΟΙΑΣ:


Γιορτάζει η φύση, γιορτάζουν τα Δάση, γιορτάζει η Δασική Υπηρεσία.Το Δάσος, ως το πλέον σταθερό οικοσύστημα του Φυσικού Περιβάλλοντος, αποτελεί την βέβαιη και ασφαλή άγκυρα όλων των δραστηριοτήτων, του πρωτογενή και μη τομέα. Γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, υδρονομία, αντιπλημμυρική προστασία, υγεία, αναψυχή, τουρισμός... εξαρτώνται άμεσα από το Δάσος και πλείστες άλλες δραστηριότητες έχουν έμμεση εξάρτηση από αυτό. Ο μεγαλύτερος εχθρός των δασών είναι η πυρκαγιά.

21martiou pagkosmies meres3

ΠΟΙΗΣΗΣ:
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που γιορτάζεται την Τρίτη 21 Μαρτίου, σύλλογοι συγγραφέων, βιβλιοπωλεία, εκδότες και φορείς πραγματοποιούν ποιητικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.Ο εορτασμός αποτελεί πλέον επίσημο θεσμό με δωδεκάχρονη ιστορία και ελληνική καταγωγή. Η αξία της ποίησης είναι σαν σύμβολο δημουργικότητας του ανθρώπινου πνεύματος. Δίνοντας μορφή και λέξεις στο ποίημα, ο ποιητής προσπαθεί να εκφραστεί μέσα από αυτό. Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα εορταστεί και φέτος με πλήθος εκδηλώσεων, βοηθώντας την κοινωνία μας να ανακτήσει και να υποστηρίξει την ταυτότητά της.

ΥΠΝΟΥ:
Ο ύπνος είναι μία σημαντική, φυσιολογική διαδικασία αναζωογόνησης του οργανισμού που επηρεάζει την καθημερινή λειτουργικότητα και τη σωματική και διανοητική υγεία του ανθρώπου.Οι ώρες του ύπνου είναι η πιο σημαντική στιγμή της ημέρας (ή μάλλον της νύχτας) για τον οργανισμό μας.Τα άτομα που δεν κοιμούνται τόσο ώστε να ξεκουραστεί ο οργανισμός, συχνά αντιμετωπίζουν την επόμενη μέρα νύστα και αδιαθεσία.Είναι γιορτή σήμερα .... κοιμηθείτε λίγο παραπάνω!

ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN:
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down.Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση, που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι, εξ ου και η ταξινόμησή του ως Τρισωμία 21. Επηρεάζει περίπου μία στις 600-700 γεννήσεις παιδιών.Τα παιδιά με σύνδρομο Down δεν χρειάζονται τη συμπάθεια και τη λύπησή μας. Έχουμε απλά την υποχρέωση να τους δώσουμε πραγματικές ευκαιρίες για να ζήσουν τη ζωή τους όπως θέλουν και όπως τους αξίζει.

ΓΗΣ:21martiou pagkosmies meres2
Η Παγκόσμια Ημέρα Γης έχει σκοπό την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τη προστασία του.Επίσης,καθιερώθηκε με στόχο να ευαισθητοποιήσει τις κυβερνήσεις και να κινητοποιήσει τους πολίτες του πλανήτη ώστε να αναδειχθούν και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Αυτή η ημέρα αποτελεί μια συλλογική έκφραση της επιθυμίας του κόσμου για τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης και ανθρώπινης κοινωνίας.Ο πλανήτης σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστια προβλήματα, όπως λιμοί, κατάρρευση οικοσυστημάτων, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και λειψυδρία.
21martiou pagkosmies meres1

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ:
Η παγκόσμια ημέρα κουκλοθεάτρου γιορτάζεται από τον κόσμο της μαριονέτας και του θεάτρου σκιών, με σκοπό να αναδειχθεί αυτή η σπουδαία μορφή τέχνης.Οι θεατρικές και λογοτεχνικές ρίζες των δραματικών τεχνών συνδέονται σε όλους τους πολιτισμούς με το κουκλοθέατρο, το οποίο έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων εξαιρετικά γρήγορα με ποικίλους και διαφορετικούς τρόπους.

ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ:
Η Οικιακή Οικονομία. Μια επιστήμη που μελετά την άρρηκτη σχέση του ανθρώπου με ο,τι τον περιβάλλει.Με το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας, τα παιδιά μαθαίνουν για το πώς λειτουργεί το οικονομικό σύστημα, το πώς διαμορφώθηκαν οι σημερινές οικονομικές συνθήκες, αναγνωρίζοντας τα οικονομικά αδιέξοδα, συνειδητοποιώντας ότι η οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους έχει άμεσο αντίκτυπο στις διατροφικές συνήθειες τους και κατ΄ επέκταση στην υγεία τους.Η επιστήμη της Οικιακής Οικονομίας δίνει όλα τα εφόδια και τις γνώσεις στους νέους εφήβους μαθητές για να μπορέσουν να είναι οι πρωταγωνιστές και όχι οι θεατές της ίδιας τους της ζωής.

ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ:
Μερικοί μπορεί να πιστεύουν ότι η Παγκόσμια Ημέρα Μονογονεϊκών Οικογενειών είναι απλώς μια παραλλαγή της Γιορτής της Μητέρας ή του Πατέρα, αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ περισσότερο. Η Παγκόσμια Ημέρα Μονογονεϊκών Οικογενειών είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά αυτών των οικογενειών να αναγνωρίσουν τις θυσίες που κάνουν οι γονείς τους, για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους, να συνεργαστούν μαζί τους και να διατηρήσουν ένα σταθερό οικογενειακό περιβάλλον, όπου τα παιδιά θα μπορούν να αναπτυχθούν εσωτερικά, καλλιεργώντας τον χαρακτήρα τους και να μάθουν τον ρόλο του σωστού πολίτη.

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος