Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

κ.λ.π.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Pagosmia mera kata tou ratsismouΗ Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

 


«Ο ρατσισμός είναι μια κηλίδα στο πρόσωπο της ανθρωπότητας, που αμαυρώνει πρακτικά κάθε χώρα του κόσμου. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν ενεργά τον ρατσισμό και να διασφαλίσουν ότι η δικαιοσύνη απονέμεται με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους» δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Περισσότερα...

Η αξία της ειρήνης και οι συνέπειες του πολέμου

H aksia tis eirinis kai oi sinepeies tou polemouΆραγε τι σημαίνει πόλεμος και ειρήνη ; Ο πόλεμος είναι ένοπλη σύγκρουση μεταξύ κρατών και κοινωνιών. Οι άνθρωποι διεξάγουν πόλεμο προκειμένου να επεκτείνουν τα κράτη τους και για να κερδίσουν χρήματα από απληστία και φιλοδοξία. Η ειρήνη αποτελεί φυσική κατάσταση στην κοινωνική ζωή του ανθρώπου κατά την οποία οι σχέσεις λειτουργούν αρμονικά και χωρίς βίαιες αντιπαραθέσεις. Επιδιώκεται η διατήρησή της με τη δημιουργία εθίμων που ρυθμίζουν τις αναδυόμενες διαφορές και μέσω της σύναψης συμφωνιών μεταξύ κρατών. Είναι μία όμορφη λέξη και τα αισθήματα που μας γεννά είναι ελπίδα, ανακούφιση, ηρεμία και σιγουριά. Στις παρακάτω γραμμές θα αναφέρουμε τα αγαθά της ειρήνης και τις συνέπειες του πολέμου.
Τα αγαθά της ειρήνης είναι πολύτιμα. Αρχικά, ο πολιτισμός αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς-επιστήμες, γράμματα, τέχνες- καθώς ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να εμπνευστεί και να δημιουργήσει. Επιπλέον, διαδίδονται η ανθρωπιστική παιδεία και οι ηθικές αξίες, όπως για παράδειγμα η δικαιοσύνη, η δημοκρατία και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Ζούμε σε μία ειρηνική εποχή όπου αυτές οι αξίες εφαρμόζονται στην καθημερινή μας ζωή και πρέπει να τις αξιοποιούμε. Ακόμη, ξεπερνιούνται οι εθνικές διαφορές κα οι ρατσιστικές προκαταλήψεις, με αποτέλεσμα την αρμονική συνύπαρξη των λαών, ενώ τα προβλήματα επιλύονται με διεθνή συνεργασία και διάλογο. Τέλος, η οικονομία αναπτύσσεται ,αφού μειώνονται οι δαπάνες για πολεμικό εξοπλισμό και οι άνθρωποι ασχολούνται με το εμπόριο και με άλλα επαγγέλματα που επιφέρουν κέρδος. Συμπερασματικά, είναι ωφέλιμο για όλους να ζούμε ειρηνικά και αρμονικά.

Περισσότερα...

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος