Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

Ελλάδα

ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ;

ti giortazoume tin 25 MartiouΠρόκειται για μια μεγάλη διπλή γιορτή, επειδή εκτός από Εθνικό, έχει και θρησκευτικό χαρακτήρα.
Η Εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου.

 

Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821 που έγινε εναντίον του τουρκικού ζυγού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.Στην ουσία αναφερόμαστε στην ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον των Οθωμανών με σκοπό την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, του ελληνικού κράτους που υπάρχει ακόμη και σήμερα.Με άλλα λόγια τότε γιορτάζουμε την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Όπως, όμως, και στην περίπτωση της 28ης Οκτωβρίου, έτσι και την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε ουσιαστικά την έναρξη και όχι τη λήξη της επανάστασης.Πιο συγκεκριμένα, η Επανάσταση, σε διπλωματικό επίπεδο, ξεκίνησε ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου του 1821 από την μακρινή Μολδοβλαχία (σημερινή Ρουμανία) από τον πρίγκηπα Αλέξανδρο Υψηλάντη.Στην Ελλάδα η εξέγερση ξεκίνησε από την Πελοπόννησο και γρήγορα εξαπλώθηκε στη Στερεά Ελλάδα κι από εκεί σε ολόκληρη τη χώρα. Στην καλλιέργεια της εθνικής ταυτότητας που ήταν απαραίτητη για την εκκίνηση της Επανάστασης καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο νεοελληνικός διαφωτισμός. Από τους κυριότερους εκπροσώπους του υπήρξε ο Ρήγας Φεραίος ή Βελεστινλής, ο οποίος είχε γράψει και το περίφημο "καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή", φράση η οποία συνδέθηκε άρρηκτα με τον απελευθερωτικό αγώνα.

Περισσότερα...

Ένα τραγούδι για την ειρήνη...

Ένα τραγούδι για την ειρήνη έγραψε ο Λέανδρος, πρώην μαθητής του σχολείου μας, θορυβημένος από το παγκόσμιο κλίμα πολέμου και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία. Όπως αναφέρει ο ίδιος είναι ανάγκη οι άνθρωποι να ευαισθητοποιηθούν και να αντιληφθούν ότι πρώτη προτεραιότητα για τον πλανήτη είναι η παγκόσμια ειρήνη.


Ο ίδιος λέει:


Ονομάζομαι Λέανδρος Καραϊσκάκης, είμαι 16 ετών και κατάγομαι από το Ηράκλειο της Κρήτης. Όλα αυτά που γίνονται με τους πολέμους με έχουν επηρεάσει πολύ. Αυτό το τραγούδι το έγραψα μέσα από την καρδιά μου για κάθε χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη και για κάθε παιδί του οποίου τα όνειρα καταστρέφονται από κάποιο φανατικό. Αυτό είναι το For Peace. Θα μου άρεσε πάρα πολύ αν περισσότεροι άνθρωποι ευαισθητοποιηθούν και να κάνουν μία αλλαγή με στόχο την επίτευξη της ειρήνης σε αυτόν το όμορφο πλανήτη που ζούμε...


Μπράβο Λέανδρε!!!

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος