Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

Σχολικές εορτές

Η εορτή της 25ης Μαρτίου

25 Μαρτίου...

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου

Η 25η Μαρτίου είναι μέρα αργίας που έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι θρησκευτική γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821.

 

Η Εθνική Εορτή

Η 25η Μαρτίου είναι η ημέρα που τιμούμε τους ήρωες της επανάστασης του 1821, αυτούς που έδωσαν την ζωή τους ώστε η πατρίδα μας να είναι μια ελεύθερη χώρα.

Περισσότερα...

Μήνυμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

 

 

Σήμερα γιορτάζουμε την επέτειο του ΟΧΙ, την άρνηση των Ελλήνων να υποκύψουν στο τελεσίγραφο των Ιταλικών δυνάμεων στις 28 Οκτωβρίου 1940, για την άνευ όρων παράδοση της Χώρας.

 

Τότε ένας μικρός λαός, μια χούφτα Έλληνες ενωμένοι στάθηκαν απέναντι στην πιο ισχυρή πολεμική μηχανή της εποχής, τις δυνάμεις του "Άξονα". Η πράξη αυτή έχει τυπωθεί σε όλους μας ως ιστορική μνήμη και αποτελεί συστατικό της εθνικής μας ταυτότητας, ως πράξη γενναιότητας, αλτρουισμού και συλλογικότητας. Όλοι μαζί οι πρόγονοί μας πολεμήσανε για κοινές αξίες και ιδανικά, την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη. Υπερασπίστηκαν αξίες όχι μόνο ατομικές ή εθνικές αλλά ευρωπαϊκές και πανανθρώπινες. Για το λόγο αυτό το ΟΧΙ των Ελλήνων αποτελεί ιστορικό γεγονός μεγάλης σημασίας και διαχρονικό παράδειγμα αντίστασης και ηρωισμού σε όλο τον κόσμο. Τον κόσμο που διέπεται από τις αρχές του ανθρωπισμού, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

 

Αυτό το διαχρονικό παράδειγμα καλούμαστε να ακολουθήσουμε και εμείς. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να γυρίσουμε πίσω, να κοιτάξουμε τον εαυτό μας και να αναρωτηθούμε ποιες αξίες πρεσβεύουμε, για ποιές θα μπορούσαμε να αγωνιστούμε, καθημερινά με την προσπάθεια, τη συμπεριφορά μας, τον αγώνα μας. Μόνο έτσι ένας λαός, ένα έθνος, ολόκληρη η ανθρωπότητα μπορεί να προχωρήσει μπροστά διεκδικώντας, πολεμώντας όταν χρειαστεί για κοινές αξίες και ιδανικά.

 

Εύχομαι οι μνήμες αυτές, να μας βοηθήσουν όλους και ιδιαίτερα εσάς τους μαθητές και μαθήτριες να βρείτε τις αξίες και τα ιδανικά για τα οποία θα αγωνιστείτε σε όλη σας τη ζωή με όλο σας το είναι για να πάμε όλοι μαζί μπροστά, για να φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο.

 

Ο Διευθυντής

 

Σφυράκης Μιχάλης

 

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος