Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

Σχολικές εορτές

Γιορτή των τριών Ιεραρχών - Γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων

 

Στις 30 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των τριών Ιεραρχών. Η γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο προς τιμήν τους εκτός από το θρησκευτικό της χαρακτήρα είναι παράλληλα γιορτή των ελληνικών γραμμάτων. Γι' αυτό όλη η σπουδάζουσα νεολαία της πατρίδας μας από τους μαθητές των δημοτικών σχολείων μέχρι τους φοιτητές των πανεπιστημίων τιμά και γιορτάζει τη μνήμη των οικουμενικών δασκάλων.

 

Η γιορτή των τριών ιεραρχών, του Βασιλείου του Μεγάλου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου καθιερώθηκε ως γιορτή των ελληνικών γραμμάτων το ακαδημαϊκό έτος 1843‐4.

 

Για τους τρεις Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας, ουσία της παιδείας δεν είναι η απλή κατάκτηση γνώσεων αλλά  είναι η αγωγή και η καλλιέργεια της ανθρώπινης ψυχής, με βασικά στοιχεία:  την αγάπη, την ελευθερία και το σεβασμό του ανθρώπου.

 

Μας διδάσκουν, ότι πρέπει να πολεμάμε για την αλήθεια και το δίκαιο, να προσηλωνόμαστε στους στόχους μας, να έχουμε το αίσθημα του καθήκοντος και της ευθύνης, να υποστηρίζουμε την παιδεία και να προσπαθούμε για την πνευματική και ψυχική μας ανάπτυξη, να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας, να είμαστε φιλάνθρωποι και να βοηθούμε αυτούς που έχουν ανάγκη, αυτούς που δεν έχουν φαγητό να φάνε και ρούχα να ντυθούν.

Στις μέρες μας η παιδεία με την ευρεία έννοια της ανατροφής, της αγωγής, η οποία σήμερα έχει ξεφύγει από την αποκλειστική επιρροή και τον έλεγχο των παραδοσιακών φορέων της όπως είναι η οικογένεια και το σχολείο, συχνά δε δίνει στον άνθρωπο τη δυνατότητα ψυχικής και πνευματικής καλλιέργειας. Δεν του παρέχει τα ερεθίσματα να γνωρίσει τον εαυτό του και τον κόσμο, αλλά καλλιεργεί μονομερώς κάποιες εκμεταλλεύσιμες δεξιότητές του. Ο άνθρωπος γίνεται μία παραγωγική μονάδα στη διαδικασία εξυπηρέτησης υλικών συμφερόντων και αποτιμάται με το χρήμα και το κύρος που του προσφέρουν οι τίτλοι. Ο άνθρωπος δεν κατορθώνει να  αναπτυχθεί ως άτομο.

 

Οι διδαχές των τριών ιεραρχών είναι γιαυτό περισσότερο επίκαιρες σήμερα προτρέποντάς μας να ακολουθήσουμε το δρόμο της πνευματικής ανάπτυξης στα πλαίσια του ανθρωπισμού, και της συνεργασίας, σε αντίθεση με την επιφανειακή  εκπαίδευση και το κυνήγι μόνο των υλικών αγαθών.   

 

Εορτασμός επετείου 17ης Νοέμβρη 1973 "Πολυτεχνείο"

Γιορτή 17ης Νοέμβρη

 

 

43 χρόνια μετά το "Πολυτεχνείο", τους αγώνες των φοιτητών, της νεολαίας ενάντια στη δικτατορία.

Αυτή τη χρονιά την γιορτή ανέλαβαν να την οργανώσουν οι ίδιοι οι μαθητές μας. Έψαξαν, έγραψαν, μοίρασαν ρόλους, επέλεξαν τραγούδια, έφτιαξαν βίντεο, ετοίμασαν θεατρικό δρώμενο, έκαναν πρόβες, ενέπλεξαν όσο ποιο πολλούς μαθητές μπορούσαν, και παρουσίασαν στους συμμαθητές τους και στους καθηγητές μια ξεχωριστή γιορτή. Οι μαθητές μας διασκεύασαν το θεατρικό του Δημήτρη Μαριόλη "Το καφενείον Η Ελλάς", το εμπλούτισαν με μουσική και τραγούδια, πρόσθεσαν τα δικά τους κείμενα, και παρουσίασαν τα γεγονότα του πολυτεχνείου με ένα σύντομο βίντεο.

 

Μας συγκίνησαν και μας έκαναν να νιώσουμε ιδιαιτέρα τυχεροί που είμαστε δάσκαλοί τους. Μπράβο σε όλους!

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος