Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

Σχολικές εορτές

Μήνυμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

 

 

Σήμερα γιορτάζουμε την επέτειο του ΟΧΙ, την άρνηση των Ελλήνων να υποκύψουν στο τελεσίγραφο των Ιταλικών δυνάμεων στις 28 Οκτωβρίου 1940, για την άνευ όρων παράδοση της Χώρας.

 

Τότε ένας μικρός λαός, μια χούφτα Έλληνες ενωμένοι στάθηκαν απέναντι στην πιο ισχυρή πολεμική μηχανή της εποχής, τις δυνάμεις του "Άξονα". Η πράξη αυτή έχει τυπωθεί σε όλους μας ως ιστορική μνήμη και αποτελεί συστατικό της εθνικής μας ταυτότητας, ως πράξη γενναιότητας, αλτρουισμού και συλλογικότητας. Όλοι μαζί οι πρόγονοί μας πολεμήσανε για κοινές αξίες και ιδανικά, την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη. Υπερασπίστηκαν αξίες όχι μόνο ατομικές ή εθνικές αλλά ευρωπαϊκές και πανανθρώπινες. Για το λόγο αυτό το ΟΧΙ των Ελλήνων αποτελεί ιστορικό γεγονός μεγάλης σημασίας και διαχρονικό παράδειγμα αντίστασης και ηρωισμού σε όλο τον κόσμο. Τον κόσμο που διέπεται από τις αρχές του ανθρωπισμού, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

 

Αυτό το διαχρονικό παράδειγμα καλούμαστε να ακολουθήσουμε και εμείς. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να γυρίσουμε πίσω, να κοιτάξουμε τον εαυτό μας και να αναρωτηθούμε ποιες αξίες πρεσβεύουμε, για ποιές θα μπορούσαμε να αγωνιστούμε, καθημερινά με την προσπάθεια, τη συμπεριφορά μας, τον αγώνα μας. Μόνο έτσι ένας λαός, ένα έθνος, ολόκληρη η ανθρωπότητα μπορεί να προχωρήσει μπροστά διεκδικώντας, πολεμώντας όταν χρειαστεί για κοινές αξίες και ιδανικά.

 

Εύχομαι οι μνήμες αυτές, να μας βοηθήσουν όλους και ιδιαίτερα εσάς τους μαθητές και μαθήτριες να βρείτε τις αξίες και τα ιδανικά για τα οποία θα αγωνιστείτε σε όλη σας τη ζωή με όλο σας το είναι για να πάμε όλοι μαζί μπροστά, για να φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο.

 

Ο Διευθυντής

 

Σφυράκης Μιχάλης

 

Γιορτή των τριών Ιεραρχών - Γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων

 

Στις 30 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των τριών Ιεραρχών. Η γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο προς τιμήν τους εκτός από το θρησκευτικό της χαρακτήρα είναι παράλληλα γιορτή των ελληνικών γραμμάτων. Γι' αυτό όλη η σπουδάζουσα νεολαία της πατρίδας μας από τους μαθητές των δημοτικών σχολείων μέχρι τους φοιτητές των πανεπιστημίων τιμά και γιορτάζει τη μνήμη των οικουμενικών δασκάλων.

 

Η γιορτή των τριών ιεραρχών, του Βασιλείου του Μεγάλου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου καθιερώθηκε ως γιορτή των ελληνικών γραμμάτων το ακαδημαϊκό έτος 1843‐4.

 

Για τους τρεις Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας, ουσία της παιδείας δεν είναι η απλή κατάκτηση γνώσεων αλλά  είναι η αγωγή και η καλλιέργεια της ανθρώπινης ψυχής, με βασικά στοιχεία:  την αγάπη, την ελευθερία και το σεβασμό του ανθρώπου.

 

Μας διδάσκουν, ότι πρέπει να πολεμάμε για την αλήθεια και το δίκαιο, να προσηλωνόμαστε στους στόχους μας, να έχουμε το αίσθημα του καθήκοντος και της ευθύνης, να υποστηρίζουμε την παιδεία και να προσπαθούμε για την πνευματική και ψυχική μας ανάπτυξη, να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας, να είμαστε φιλάνθρωποι και να βοηθούμε αυτούς που έχουν ανάγκη, αυτούς που δεν έχουν φαγητό να φάνε και ρούχα να ντυθούν.

Στις μέρες μας η παιδεία με την ευρεία έννοια της ανατροφής, της αγωγής, η οποία σήμερα έχει ξεφύγει από την αποκλειστική επιρροή και τον έλεγχο των παραδοσιακών φορέων της όπως είναι η οικογένεια και το σχολείο, συχνά δε δίνει στον άνθρωπο τη δυνατότητα ψυχικής και πνευματικής καλλιέργειας. Δεν του παρέχει τα ερεθίσματα να γνωρίσει τον εαυτό του και τον κόσμο, αλλά καλλιεργεί μονομερώς κάποιες εκμεταλλεύσιμες δεξιότητές του. Ο άνθρωπος γίνεται μία παραγωγική μονάδα στη διαδικασία εξυπηρέτησης υλικών συμφερόντων και αποτιμάται με το χρήμα και το κύρος που του προσφέρουν οι τίτλοι. Ο άνθρωπος δεν κατορθώνει να  αναπτυχθεί ως άτομο.

 

Οι διδαχές των τριών ιεραρχών είναι γιαυτό περισσότερο επίκαιρες σήμερα προτρέποντάς μας να ακολουθήσουμε το δρόμο της πνευματικής ανάπτυξης στα πλαίσια του ανθρωπισμού, και της συνεργασίας, σε αντίθεση με την επιφανειακή  εκπαίδευση και το κυνήγι μόνο των υλικών αγαθών.   

 

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος